Personlig förskola med fokus på trygghet, gemenskap och glädje

Trollgårdens förskola är en litet föräldrakooperativ med plats för 26 barn. Vår engagerade personal jobbar för att varje barn ska ha en så bra dag som möjligt på förskolan. Utgångspunkten är varje barns och familjs bästa, vi arbetar aktivt med att skapa trygghet, trivsel och en lugn stämning. Vid inskolning lägger vi stor vikt vid att lära känna varje barn och förälder, sedan kan vi anpassa verksamheten för det enskilda barnet om det behövs. T.ex. kan inskolningen förlängas om barn och föräldrar tycker att de vanliga tre dagarna är för lite. Vi arbetar också med att skapa gemenskap mellan föräldrar, personal och styrelse. Som förälder närvarar man vid t ex arbetsdagar och arbetar under någon period i styrelsen.

I den dagliga verksamheten arbetar vi med olika ämnen som matematik, språk och geografi. Vid samlingarna får de äldre barnen räkna hur många som är med, ibland på svenska ibland på engelska. Vid måltiderna får barnen, under en period, identifiera ett lands flagga och sedan säga ”ett, två tre, varsågoda ” på landets språk. Till exempel får de lära sig ”one, two, three, your welcome” när Storbritanniens flagga sitter uppe. Varannan vecka åker de äldre barnen på sin flygande matta och reser till olika länder. Samma dag som de reser till Italien är även lunchen inspirerad från samma land.

Vi vill använda naturen som inspiration och låta barnen med sin lek och nyfikenhet upptäcka det som händer i naturen för att se och förstå samband. Det kan betyda att vi tittar på knoppar när de spricker ut en vårdag eller hur vi kan göra skuggor en solig dag och fundera på varför det är så. Vi upptäcker och lär oss nya saker och söker svar på frågor t.ex. vad som händer med olika material som hamnar i jorden (på hösten grävs en planka ner med olika material och sedan grävs den upp på våren). Vi använder utegården och utflykter i närområdet för att locka till lek, upptäcksfärder och för att väcka barnens engagemang, nyfikenhet och upptäckarlust. Vi vill ge barnen positiva naturupplevelser som skapar minnen för livet. Det innebär att vi är ute efter väder och barnens förutsättningar, somriga varma dagar bärs pälor och pussel ut för de som vill leka med det.

Arbetsplan 2016/17

Läroplanen ligger som grund för vår verksamhet. Vi arbetar för att barnen ska inspireras i sin nyfikenhet, fantasi och lusten att lära. Trollgården är en förskola där alla har rätt att bli respekterad och accepterad för den man är och inte för det man gör. I arbetsplanen finns olika aktiviteter och mål för normer och värden, utveckling och lärande samt barns inflytande. Arbetsplanen är ett levande dokument som följs upp kontinuerligt. Genom utvärderingar ser vi vad som behöver arbetas om och utvecklas.

Vill du läsa hela arbetsplanen följ länken:

Arbetsplan 2016/17