Trollgårdens förskola

Småskaligt, tryggt och personligt

Bildblogg

Alla bilder som ligger ute på hemsidan är godkända av föräldrarna på Trollgården

Om du vill lägga in en bild, maila gärna Katri eller Marita: 

katriy@hotmail.com eller maritagrufvik@live.se 

 

v.5 Välkommen till vår öppethus dag!

v.17 Vår på trappan. Barnen på Trollgården har fått plantera penséer och gjort vårfint. Nu hoppas vi att värmen kommer i maj. 

 

 v.39 Att förstå almanackan, dagar, veckor månader och år är inte alldeles lätt. De äldre barnen får varje morgon vid samlingen lägga det antal kulor som gått sedan förra samlingen i den stora burken. Det för att skapa förståelse för dagar.

 

 

 

v.24 Detta var sista veckan för 15-timmars barnen på förskolan. Det hans med ett besök på en bondgård med kossor, tjurar, kalvar, hundar, katt och häst. Mycket uppskattat av barnen och det krävdes mycket mod ibland. Barnen fick klappa och mata djuren. Dessutom fanns en väldigt intressant sandlåda och eka att leka i. Även sommarfesten hölls denna vecka. Tyvärr i regn och blåst, så den hölls inomhus. Barnen födda 2010 som ska sluta på Trollgården och börja förskoleklass till hösten bjöd oss på underhållning, dans och musik samt instrument de själva skapat. Barnen tackade av personalen med en kudde som de dekorerat med ett handavtryck var samt blommor. Barnen blev avtackade av personalen med en fin present och vi grillade samt fikade glass och jordgubbar.

 

 

 

 

v.23 Under våren har vi föräldrar i kooperativet olika projekt i utemiljön. Bland annat har ett förråd byggts, staket målats, det har fyllts på sand i sandlådan. Dessutom är fler projekt på gång. Under gårdagen sattes en ny tankstation upp, så klart ska det vara en inspirerad av vår alldeles egna mack här i Årsunda ;)

 

v.21 Detta händer på en helt vanlig eftermiddag på Trollgården, sitta och öva på bokstäver, pärlor i olika storlek och glädje mellan kompisarna. Här finns även bilder på att krassen grott!! 

  

 

 

v.20 Barnen har fått tillverka växthus av PET-flaskor. De har fått måla dem och så krassefrön. Nu väntar en spännande tid: kommer fröna gro?

 

 

 

 

v.11 De äldre barnen har fått träna på munmotorik, bland annat genom att måla med sugrör. De har även fått måla bilder av det som gör dem glada. 

 

 

v.6 Personalen gjorde iordning tre experiment till barnen för att öva känsel. Det var ris, månsand (8 dl vetemjöl och 1,5 dl matolja) samt smältande snö (potatismjöl och vatten). Barnen fick rotera vid de tre stationerna och det var otroligt uppskattat att få se och känna hur olika det kunde kännas vid de olika stationerna. 

Ris

Månsand

"Smältande snö"

 

 

Ett försök att färga vita tulpaner genom att sätta dem i färgat vatten. Tyvärr blev inte resultatet det önskade, men en vacker dekoration i fönstret. 

 

 

v.51 En fin tradition som pedagogerna genomför i julstöket är att barnen får skicka julkort hem. Barnen pysslar och ordnar med julkort. Pedagogerna hjälper till med att skriva adress och sätta frimärke. Sedan kommer julkortet hem som en glad överraskning till föräldrarna och ibland blir även barnen överraskade :)

 

 

v.50 hade vi vår öppet hus dag. Med glädje träffade vi flera föräldrar/familjer som visade intresse för Trollgården. Stort tack till alla medlemmar/föräldrar för ert engagemang i öppet hus dagen som kändes väldigt lyckad. Barnen fick dekorera pepparkakor och göra smällkarameller inne och ute i den kalla blåsten bjöd vi på varmkorv och glögg. 

 

v.49 När barnen har sin födelsedag blir de även firade på Trollgården. De får sitta på en tron och kamraterna sjunger för födelsedagsbarnet. Alla barn har ett troll som är gjort av papper med en garnsvans. På svansen finns det antal pärlor som man är gammal. När man sitter på tronen får man räkna pärlorna, välja en till pärla att sätta på svansen. Allt med hjälp av personalen. Födelsedagsbarnet får också en ballong och en pappersmedalj med sitt foto och ålder. 

  

v.46 Ryttarna far fram på gården i full fart!

v.46 Tunnelkullen är klar! Stor aktivitet bland barnen när de är ute på gården. På kullen kan man springa, rulla, klättra och inte minst krypa igenom "gravgrottan" eller "hundtunneln".

 

v.46 2015 För några veckor sedan gjorde barnen fina stentroll som sällskapar med trollet på trappan. Pedagogerna berättade att barnen skulle få göra troll. De äldre barnen fick gå ut och samla material i skogen, mossa, grenar och stenar. Sedan fick alla barn leta reda på sin egen sten nära huset. Med pärlor, paljetter, färg och garn förvandlades stenarna till trevliga troll.     

v.41 2014 På lördagen höll vi öppet hus för att fira våran flytt och att vi blivit grön flagg certifierade, vi firade med att hissa gröna flaggan, äta grön tårta som barnen bakat, grillade korv och hade lite olika aktiviteter för barnen som trollet lurvas som hade en naturhörna där man bl.a kunde gissa bajset, det var roligt att det kom så många för att fira med oss.

/075.jpg /076.jpg /078.jpg

V. 35 Vi arbetar med att snickra bokstäver till vår nya utegård på sörbygård målet är att göra hela alfabetet.

/20140820-144020-resized.jpg

....Vi har också skördat våra potatisar. Barnen gissade hur många vi skulle få, allt från 3 till 10. Vi fick 36 stycken i olika storlekar.

/20140820-141513.jpg

 

v.24 Vi gjorde en första utflykt med barnen till våra nya lokaler på sörbygård.

/sorbygard.jpg

 

v.19 Björnarna åkte på sin avslutningsresa till Framtidsmudeet i Borlänge. Vi har även samtalat om känslor i veckan med hjälp av vårt sagotema. I sagan om Petter och hans fyra getter är Ludenben alltid arg, när är du arg?

 /img-4016.jpg/img-4084.jpg

 

 

v.18 Rimfiskar. Vi arbetar med att hitta ord som rimmar. Det var lite klurigt men många av barnen kom på det magiska med att rimma. Vi inredde även vår utomhusateljé och tog ut kritor och målade på asfalten.

/20140428-101623.jpg /20140422-141906.jpg

 /20140430-134452.jpg

 

 

v.17 "Katten hette murre svart och tog en råtta varje kvart" Barnen jobbare vidare med sagotemat och skapade fler figurer till sagan.

 /20140428-102632.jpg/20140423-104140.jpg

 

 V.14 Utedag med kolbullar, mums!

 /imag0136.jpg

 

v.13 Barnen var inbjudna till bio och fick biljetter när de kom på morgonen. De fick titta på filmen som vi filmat i verksamheten. Föräldrarna blev inbjudna till biokväll för att se samma film veckan därpå. Vi fick även besök av polisen i veckan. Barnen fick provsitta och kika runt i polisbilden. En riktig höjdare!!

 /img-20140327-161322.jpg/20140325-100706.jpg

 

 

v.12 Vi arbetar vidare med vårt sagotema om där de större barnen utformar en egen saga utifrån ett sagoäventyr och de yngre barnen arbetar med petter och hans fyra getter.

/img-3660.jpg 

 

v.10 (torsdag) I dag har vi sprungit trolloppet!  Alla barn kämpade på bra.

/trolloppet.jpg 

 

v.10 (tisdag) Årsunda viking har varit till oss. De har visat och berättat om vikingatiden. De berättade en saga om Tor. 

/arsunda-viking.jpg  

 

v.7 I veckan har vi arbetat med färgen röd på olika sätt.

/026.jpg 

 

v.6 I tisdags var ambulansen på besök. Barnen fick möjlighet att provsitta i ambulansen. Barnen hade många frågor. De fick se, känna och undersöka!  De var ett roligt besök för både små och stora.

 /ambulansen.jpg 

 

v.3  Äntligen har vintern kommit till barnens stora glädje.

/012.jpg

 

v. 49 Den här veckan börjar årets julkalender hos Bergatrollens förskola. Det här året kommer Julius att ge barnen uppdrag där de kan öva sitt matematiska tänk. Ett av uppdragen: Julius gav oss metersnören och funderade om vi kunde hitta saker som är lika långa som snöret. Vi samarbetade med snörena och hittade fler saker som var en meter. Grillbordet, en stock, ett ben till klätterställningen, trappsteget till klätterställningen.

v-49-2.jpg

 

v.48....snart kommer en liten busig tomte på besök, hans namn är Julius.

julius.jpg  

 

Lördagen 2/11 hade vi öppet hus för att fira Bergatrollen 20 år, dagen blev väldigt lyckad för både stora och små.

171.jpg

166.jpg

168.jpg 

 

v.44 Halloweenpyssel i solen.

halloweenpyssel.jpg

 

......Vi har även fått upp nya kojan som barnen genast började leka i.

koja-2.jpg

koja-1.jpg

 

v.43 Bergatrollen fyllde 20 år den 21/10 så det har vi börjat fira tillsammans med barnen i veckan som gått.

ballong.jpg  

 

v.42 "Den här veckan har vi jobbat med språk på olika sätt"

 spakverksamhet.jpg

sprakverk-.jpg 

 

"Vi har även gjort kompisträd"

kompistrad.jpg

 

v. 41 "Denna veckan ägde den årliga älgjakten rum, som barnen mötte med skräckblandad förtjusning"

 

V.20 "Just nu har vi miljötema och denna veckan hjälpte barnen till att plocka och sortera skräp i närmiljön"

20130516-105427-resized.jpg

20130516-122929.jpg

 

V.19 "Födelsedagstrollen har fått flytta in i skogen"

20130510-152254-resized.jpg

20130510-152238-resized.jpg 

 

V. 16 "Vi fortsätter att arbeta fram miljön till våra födelsedagstroll"

20130409-102640.jpg

 

 

 

 

Välkommen

Trollgårdens förskola

Årsundavägen 960

81022 Årsunda

Tel: 026-291064

trollgarden@hos.sandnet.se

Förskolechef Malin Öhlander

/gron-flagg.jpg

Links

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)